Koerdische zakenman

Hüseyin Baybasin was voor zijn arrestatie in 1998 een vooraanstaande Koerdische zakenman. Hij werd op 25 december 1956 geboren in Lice in Oost-Turkije ofwel Noord-Koerdistan. Baybasin’s familie behoort tot de in de Koerdische geschiedenis bekende Zırkam stam. Deze stam is vanwege haar strikte geloof in een onafhankelijk Koerdistan door de geschiedenis heen altijd doelwit geweest van buitenlandse bezetters van het Koerdisch grondgebied.

De directe familie van Baybasin leeft sedert 1300 in en rondom de stad Diyarbakir (vroeger: Amed). Huseyin Baybasin werd bij zijn geboorte door zijn grootvader aangewezen als leider van de stam. In zijn jeugd is Baybasin in dienst van de Turkse staat opgeleid met de bedoeling hem later als politicus ten behoeve van de staat te kunnen inzetten. Hij studeerde ondermeer economie, landbouw en politieke wetenschappen en kreeg tegelijkertijd een militaire training.

Na zijn afstuderen steeg zijn ster snel. Door de Turkse staatsmedia werd hij aangeduid als invloedrijk stamleider en “geniaal zakenman”. Vanaf het moment dat Baybasin zich publiekelijk begon uit te spreken voor een oplossing van het Koerdische probleem, werd zijn positie in Turkije benard. Hij overleefde twee moordaanslagen en de Turkse Staat begon hem als drugshandelaar te afficheren.