Koerdisch activist

Hüseyin Baybasin is een Koerdisch politiek activist die sinds 1998 in Nederland een levenslange gevangenisstraf uitzit. Zijn veroordeling blijkt echter vrijwel uitsluitend te berusten op gemanipuleerd bewijsmateriaal, grotendeels afkomstig uit Turkije.

Hij is, ook vanuit zijn  Nederlandse cel, nog steeds politiek actief. Hij heeft een eigen website en was in 2018 één van de oprichters van de United States of Kurdistan.

Baybasin was voor zijn arrestatie een vooraanstaande Koerdische zakenman. Hij werd op 25 december 1956 geboren in Lice in Oost-Turkije ofwel Noord-Koerdistan. Baybasins familie behoort tot de in de Koerdische geschiedenis bekende Zırkam stam. Deze stam is vanwege haar strikte geloof in een onafhankelijk Koerdistan door de geschiedenis heen altijd doelwit geweest van buitenlandse bezetters van het Koerdisch grondgebied.

De directe familie van Baybasin leeft sedert 1300 in en rondom de stad Diyarbakir (vroeger: Amed). Huseyin Baybasin werd bij zijn geboorte door zijn grootvader aangewezen als leider van de stam. In zijn jeugd is Baybasin in dienst van de Turkse staat opgeleid met de bedoeling hem later als politicus ten behoeve van de staat te kunnen inzetten. Hij studeerde ondermeer economie, landbouw en politieke wetenschappen en kreeg tegelijkertijd een militaire training.

Na zijn afstuderen steeg zijn ster snel. Door de Turkse staatsmedia werd hij aangeduid als invloedrijk stamleider en “geniaal zakenman”. Vanaf het moment dat Baybasin zich publiekelijk begon uit te spreken voor een oplossing van het Koerdische probleem, werd zijn positie in Turkije benard. Hij overleefde twee moordaanslagen en de Turkse Staat begon hem als drugshandelaar te afficheren. Dit resulteerde uiteindelijk tot een arrestatie aan de Belgisch Nederlandse grens, naar later bleek op verzoek van Turkije.