De stichting

Welkom op de website van de Bakker Schut Foundation for Universal Rights Research. Het doel van deze stichting is onderzoek te doen (of te stimuleren) naar zaken waarbij mensen in hun grondrechten worden aangetast door corruptie van malverserende overheden of andere organisaties. Daarnaast wil de stichting dergelijke misstanden openbaar maken. De stichting opereert onafhankelijk van sponsors, nationale overheden en/of politieke organisaties.

 

De stichting is opgericht op 21 mei 2010. Directe aanleiding voor het oprichten zijn de ervaringen die advocaat Adèle van der Plas heeft opgedaan in de rechtszaak tegen haar cliënt Hüseyin Baybasin die door het Nederlandse Openbaar Ministerie willens en wetens op illegale gronden is vervolgd.

De stichting draagt de naam van advocaat Pieter Herman Bakker Schut (1941-2007) in wiens nagedachtenis de stichting in het leven is gebracht. Bakker Schut heeft de laatste jaren van zijn carrière gewijd aan de zaak Baybasin. De stichting wil een voortzetting zijn van de strijdlust waarmee Pieter Herman Bakker Schut gedurende zijn leven heeft gevochten tegen onrecht en de aantasting van grondrechten van de mens.

Lees hier de akte van oprichting.