profiel joris d.

Op 2 april 2007 heeft Hüseyin Baybasin aangifte gedaan tegen Joris Demmink, de secretaris-generaal van het ministerie van Justitie. De advocaten van Baybasin hebben Turkse documenten in handen waaruit blijkt dat Demmink zich heeft schuldig gemaakt aan pedofiele sekscontacten met minderjarige jongens in Turkije.
Daarnaast blijkt uit die documenten dat Demmink als gevolg van deze pedoseksuele contacten is gechanteerd door de toenmalige Turkse autoriteiten. Demmink heeft samen met de toenmalige officier van justitie Hugo Hillenaar een strafrechterlijke vervolging van Baybasin in Nederland doen beginnen. Die vervolging voor het uitlokken van twee liquidaties was op valse gronden en met valse bewijsmiddelen, onder meer gemanipuleerde telefoontaps. Deze aangifte heeft niet geleid tot strafrechterlijke vervolging omdat Baybasin niet ontvankelijk is verklaard. Ook een artikel 12-procedure heeft niet tot vervolging geleid.

In de periode 2008 – 2010 hebben twee Turkse slachtoffers van Joris Demmink aangifte gedaan bij het Nederlandse Openbaar Ministerie. Zij zeggen dat Demmink hen heeft misbruikt toen zij minderjarig waren. Dat gebeurde tijdens bezoeken van Demmink aan Turkije in de jaren negentig van de vorige eeuw.

Inmiddels zijn deze jongens meerderjarig. Na bemiddeling van de Turkse onderzoeksjournalist Burhan Kazmali is de advocaat van Baybasin in contact gekomen met deze jongens. In december 2009 zijn in Turkije video-opnames gemaakt van gesprekken met deze jongens.