Een video van de website ArrestDemmink.com

In deze video vertelt een slachtoffer van een Amsterdams jongensbordeel zijn verhaal. Het gaat om een geschiedenis uit het jaar 1988. De jongen is op 14-jarige leeftijd weggelopen van huis, komt terecht in een crimineel milieu en wordt gechanteerd om te gaan werken in een bordeel aan de Insulindeweg. Hij ontmoet professor G. van Roon die werkt bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. Deze hoogleraar brengt hem in contact met een man die zich voorstelt als Joris en deze Joris wil seks op de achterbank van zijn auto. Later zal het slachtoffer, de minderjarige jongen, de man op de achterbank identificeren als Joris Demmink, top ambtenaar op het ministerie van justitie.

Het verhaal van de 14-jarige jongen is de zoveelste aanklacht tegen Demmink. Het geeft opnieuw aan dat de recente aangiften van de twee Turkse mannen die de hoogste man J.Demmink van het ministerie van justitie beschuldigen van verkrachting en seksueel misbruik niet op zichzelf staan. Er gaat een lange geschiedenis van verdenking, onderzoek, een stroom van geruchten en intern debat op het ministerie aan vooraf.

 

In 2007 spreekt de huidige Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven, als getuige in een besloten zitting  over het zogenaamde Rolodex onderzoek dat in 1998 liep naar Amsterdamse jongensbordelen. Hij vertelt als officier van justitie van de criminele inlichtingen eenheid (CIE) betrokken te zijn geweest bij de start van het onderzoek en de tactische uitvoeringen. “Er waren verdenkingen tegen hoge vertegenwoordigers uit het overheidsapparaat in het kader van misbruik van minderjarigen”, aldus Teeven. Tot een vervolging van deze personen is het echter nooit gekomen.

 

Naar aanleiding van een aanklacht van seksueel misbruik tegen Joris Demmink door een jongensprostitué uit het Eindhovense Anne Frank plantsoen in 2003, werd de NOS voor de Raad voor Journalistiek gedaagd.

De hoofdredacteur van het NOS journaal, Hans Laroes, schreef in zijn verweer aan de Raad:

 

“Topambtenaar van justitie Joris Demmink trok al in 2000 de aandacht van de researchredactie van het Journaal. In maart dat jaar deden we een onderzoek naar de vraag of de Belgische affaire Marc Dutroux vertakkingen had in Nederland. Het was de tijd dat de Zandvoortse kinderpornozaak weer was opgelaaid en de media voor de deur lagen bij de Belgische werkgroep Morkhoven. De naam Joris Demmink was me genoemd in gesprekken met opsporingsambtenaren. Die vertelden over een onderzoek dat in 1998 had gedraaid vanuit een zeer geheime locatie in Utrecht: een onderzoek naar een netwerk van topambtenaren, twee hoofdofficieren, een oud-bewindsman, een oud-advocaat van de Koningin en een enkele hoogleraar die seks met minderjarige jongens zouden hebben. Het onderzoek was gestart op aanwijzing van het College van Procureurs-Generaal — daartoe aangezet door de hoofdofficier van Amsterdam Vrakking.

 

Demmink speelde in dat onderzoek een belangrijke rol. Rechercheurs hadden het vermoeden dat deze topambtenaar informatie over het opsporingsonderzoek had doorgespeeld aan een van de hoofdverdachten, de Amsterdamse hoogleraar Van R., met wie hij bevriend was. De hoogleraar had daardoor vervolging weten te ontlopen, zo meenden de rechercheurs. Het hele zogeheten embargo-onderzoek was — in de visie van de betrokken justitie- en politiemedewerkers – op de klippen gelopen doordat opsporingsinformatie bij de verdachte was beland via de ambtelijke top.

 

Zo raakten wij geïnformeerd over het feit dat de positie van Demmink in de top van justitie al jaren onderwerp van intern debat is. Bij zijn benoeming tot Secretaris-Generaal inventariseerde en onderzocht de AIVD ongeveer veertig geruchten over de levenswandel van Demmink. Harde bewijzen ontbraken. Dus de AIVD gaf een verklaring van “geen bezwaar” tegen de benoeming. Maar de verdenking van notabene justitie-medewerkers tegen Joris Demmink is altijd blijven bestaan, weten we bij het Journaal uit eigen onderzoek.”

 

De documentaire die op bijgaande video te zien is vergroot de verdenking tegen mr. Joris Demmink.

De documentaire is gepubliceerd op de website Arrest Demmink.com: www.ArrestDemmink.com.